Egy vadonatúj sebészeti eljárással helyreállították valakinek az elroncsolódott arcát. A balesetet szenvedett személy motorbalesetet szenvedett. Walesben először végeztek ilyen műtétet, ami arcrekonstrukciós eljárással ment végbe. A betegnek roncsolódott a koponyája és az arca, tehát a szövetei is. A pláne a dogban, hogy minden egyes szakaszban 3 dimenziós nyomtatást alkalmaztak a betegen. Archelyreállításhoz már volt példa arra, hogy háromdimenziós nyomtatott implantátumokat alkalmaztak volna, de ennél a műtétnél az orvos csoport méretre előállított sablonokat és összekötőlemezeket, protéziseket és implantátumokat használt fel. Ezeket a sérüléseket hónapokkal ezelőtt szenvedte el a páciens és szinte teljesen helyreállították.


egyedi beavatkozas

A 29 éves Stephen Power motorbalesetet szenvedett méghozzá súlyosat annak ellenére, hogy viselt bukósisakot eltört mindkét arccsontja és az orra, valamint felső állkapcsa és koponyája is. Négy hónapos kórházi kezelés során se tudták arcát teljesen helyreállítani, azóta szemüveget és kalapot viselt állandóan, hogy elrejtse arcát az emberek elől. Azonban egy kiváló team tagjai hihetetlen sebészeti bravúrt hajtottak végre a motorbalesetes beteg arcán. Ahhoz, hogy helyre tudják állítani a beteg arcát előtte el kellett törniük arccsontját teljesen. Egy ct. segítségével lemodellezték a férfi arccsontját és koponyájának szimmetrikus 3d-s modelljét, és ugyan ezzel az eljárással a megfelelő sínket és lemezeket is.

Egy ilyen 3d-s helyreállításnál kikerülhető lett a találgatás, azaz a nem pontos becslés, ez igen problémás lenne egy helyreállításnál. Ilyet soha nem csináltak még és teljesen különbözik az eljárás és a végeredmény minden eddigitől. Ez megengedi az orvosoknak, hogy sokkal pontosabbak legyenek a műtétek során. Mindenki elkezdi számba venni ezt a lehetőséget és esélyt a jövőben elvégezendő műtétekhez, ahol már nem kell csak becslésekre alapozni a kimenetelt. A helyreállítás közel nyolc órát vett igénybe és az eltört arccsontokat újra összeillesztették. A 3d-s nyomtatás alapanyaga titánból volt. A Belgiumban készült implantátumokat alkalmazták az arc helyreállításához. A műtét utáni arc nagyon nagy százalékban hasonlít a régire, nyilatkozta a balesetet szenvedett férfi, teljesen megváltoztatta az életét. Azonnal észrevette a különbséget, amikor felébredt.