Pert fontolgat egy olasz pizzaszövetség a McDonalds ellen, mert a gyorsétteremlánc egy reklámban arra utal, az olasz gyerekek szívesebben választanák a Happy Meal-menüt a pizzánál. Massimo Di Porzio, a Valódi Nápolyi Pizzaszövetség alelnöke elmondta: - "A jogászcsapatunk vizsgálja a lehetőségeket, hogyan vethetünk véget ennek a mediterrán étrend ellen elkövetett szégyenteljes támadásnak"


Nápoly egyik
leghíresebb pizzériájának társtulajdonosa Istenkáromlásnak nevezte annak puszta felvetését is, hogy a gyerekek jobban szeretnék a hamburgert. Nem állt szándékukban a pizzára támadni, nyilatkozta válaszul a McDonald's. A gyorsétteremlánc szerint a pizza intézmény Olaszországban, de valószínűleg még a nápolyi pizzaszakácsok is legalább egyszer elvitték a gyermekeiket egy McDonald'sba.

Massimo Di Porzio szerint a McDonald's nem most támadt először az olasz nemzeti hagyományokra, és azt ígérte, ezúttal nem hagyják annyiban a dolgot. Ha megnyerik a pert, akkor olyan tanfolyamokat indítanak majd, amelyeken az ételekről tanulhatnak a gyerekek, mondta a pizzaszövetség alelnöke. A gyorsétterem-láncnak már több alkalommal akadt problémája Olaszországban. 1986-ban a Slow Food (lassú étel) mozgalom egy tervezett McDonald's-étterem elleni demonstrációból nőtte ki magát. 2000-ben 20 olasz McDonald's étteremhez kellett kivezényelni a rendőrséget, mert tiltakozók nyers hússal dobálták meg az éttermek ablakait.